Dobro došli!

 Ja sam Janica. Nastala sam na početku jedne školske godine u mašti učiteljica drugih razreda jedne velike škole i pod spretnim rukama pjesnikinje i tete Danice Divjak. 

Tu sam jer imam velik i važan zadatak - upoznati drugaše s njihovim zavičajem na malo zanimljiviji način.

Radi se o jednoj od najvećih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj - OŠ "Ljubo Babić"  u Jastrebarskom. Kako škola ima čak osam područnih škola, učiteljice su odlučile da njihovi učenici što bolje upoznaju svoje mjesto i ljepote zavičaja pa su mene pozvale u pomoć.

 

Moj zadatak će biti vrlo zanimljiv i uzbudljiv. Putovat ću iz mjesta u mjesto, posjetit ću svaku područnu školu i neko vrijeme biti njihova gošća. Učenici će me upoznati s posebnostima svoga mjesta, a ja ću uz njihovu pomoć sve vrijedno zabilježiti, ispričati i pokazati ostalima. 

Sigurna sam da će ova školska godina s običnim i neobičnim događajima svima ostati u lijepom sjećanju, a ovo mjesto postati kutak  koji će učenici rado posjećivati i pratiti moje putovanje.

Naravno, dobro došli su i svi oni koji vole naš jaskanski kraj i žele zajedno s nama upoznavati i otkrivati vrijednosti i ljepote naše domovine. 

Kako smo upoznali Janicu

 Bilo je to jednog lijepog, sunčanog četvrtka, točnije 12. listopada 2017. godine kada su se svi učenici drugog razreda sastali u Svetoj Jani na izvanučioničkoj nastavi. U pratnji svojih učiteljica obišli i puno novoga saznali u mlinu i etno zbirci.

To je već dugogodišnji program koji jaskanski pučkoškolci prolaze u listopada kada se raznim aktivnostima obilježavaju Dani kruha - Dani zahvalnosti na plodovima zemlje. Naša sreća je što se baš kod nas nalazi ova jedinstvena etno zbirka koju predano vodi i strpljivo i zanimljivo predstavlja njezina voditeljica, naša učiteljica Jasnica Vojvodić. 

No, ove godine nas je dočekalo iznenađenje. U zbirci nas je dočekala i predstavila nam se lutka Janica s kojoj ćemo se družiti ove školske godine. 

Zajedno s nama, Janica će učiti o našem lijepom zavičaju i posjećivati jednu po jednu područnu školu u kojoj će boraviti neko vrijeme. Učenici će joj, naravno pomagati u istraživanju i odabiru onoga što bi moglo zanimati učenike iz drugih mjesta.

Kada Janica ode iz njihove škole i razreda, a učenici otkriju nešto novo, jednostavno će joj poslati novovsti koje ćemo prikupljati na ovim stranicama.

Evo što smo sve zajedno s Janicom naučili u Svetoj Jani.


 

U Dragi Svetojnskoj učenici su razgledali mlin-vodenicu gdje su promatrali proces mljevenja zrnja kukuruza uz dodatno objašnjenje članova Etno udruge Sveta Jana. Svim osjetilima imali su priliku učiti o načinu života i rada u zavičaju. U neposrednoj blizini razgledali su i mlinarevu ižu i komoru s detaljnim opisivanjem uloge i namjene svakog pojedinog eksponata koji ilustriraju svakodnevni život prigorskog seljaka. Ističu se alat i pribor u kuhinji, namještaj i odjeća u sobi uz tkalački stan i priručni alat oko kuće.

Pješice su zatim stigli u PŠ Sveta Jana u Gorici Svetojanskoj gdje se nalazi Etno zbirka uz usputno zamjećivanje promjena na listopadnom drveću, brežuljkastog krajolika i širokog vidika. U Etno zbirci učiteljica Jasnica Vojvodić primjerenim metodama objašnjavanja, opisivanja, demnostriranja, uspoređivanja i obrazlaganja vodila je učenike kroz postav kojim su obuhvaćeni svi aspekti života na selu u prošlosti – od zajedničkog suživota u družinskoj iži, svadbenih običaja, proizvodnje hrane, čuvanja hrane, proizvodnje platna i odjeće pa do alata za obradu drveta, proizvodnju vina i rakije, načina parenja/pranja odjeće, pastirskih običaja itd. Zbirka se ističe brojnošću vrijednih i jedinstvenih eksponata.

Učenici su se vrlo motivirano uključivali u sve aktivnosti tijekom terenske nastave. Velika većina je poželjela makar kratko živjeti u prošlosti.

Sve daljnje aktivnosti moći će se pratiti na našim stranicama.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now